Show More

THE BURNHAM FAMILY MEMORY CARE RESIDENCE AT AVERY HEIGHTS

Hartford, Connecticut

 

The Burnham Family Memory Care Residence at Avery Heights is a transformation of a former 10,000 sf independent living wing into a secure 20 unit assisted living neighborhood for seniors suffering from dementia. 25% of the interior space is a dedicated to a day lit social living/dining/kitchen space with access to an expansive outdoor patio and garden. Interior features include a fireplace, sitting area, country kitchen, two private Activity Rooms, a large communal dining table and more private two and four person tables. The interior finishes and lights are designed to provide a familiar warm sense of home while compensating for deteriorating eyesight in older adults with higher levels of light and contrasting floor to wall surfaces. The outdoor space includes a large patio for socializing, a meandering walking path for exercise and garden gazebo for reflection and rest. Plants are a carefully selected mixture of native species that offer a variety of textures, colors, and scents to stimulate the senses.

Boston Society of Architects / AIA - Healthcare Facilities Design Award

Contract Magazine Healthcare Environment Awards - Long Term Memory Care

CREW CT Blue Ribbon Awards - Best in Class - Healthcare

IIDA New England Award - Best Senior Living

IIDA New England Award - Best in Connecticut

AIA National Design for Aging Published Project

IIDA Healthcare Award - Extended Care & Assisted Living Facilities

Not in a million years could I have imagined such an amazing redesign in a 26-year-old facility. It is a dream come true.

Director, Avery Heights

Bill Englehart

Boston  BSA Award Interior redesign Architecture Architect architecture awards Amenta Emma Architects

Design. Precisely.